Co vidět na Bali? Indonéský ostrov Bali nabízí nevídanou kombinaci přírodních pokladů, krásného pobřeží, jedinečné kultury a mimořádné pohostinnosti místních obyvatel. Díky tomu je Bali dlouhodobě vysněnou destinací mnoha cestovatelů. Můžeš zde obdivovat dechberoucí vodopády, načerpat energii v chrámech, pokochat se výhledem ze sopky anebo strávit parádní den na pláži… „Ostrov bohů“ zkrátka s otevřenou náručí přivítá milovníky přírody, surfaře i ty, kdo chtějí poznat světově unikátní balijskou kulturu. K vidění je toho na ostrově opravdu hodně, a tak jsme pro tebe vybrali 9 nejlepších míst, co vidět na Bali!

Co vidět na Bali?

1. Město Ubud a rýžová pole Tegalalang

Město Ubud leží v centrální části ostrova pod sopkou Agung a je považováno za kulturní a duchovní centrum celého Bali. K návštěvě zde láká spousta chrámů, z nichž nejvýznamnější je Královský palác, který se nachází v centru Ubudu. V okrajové části města se rozprostírá chrám Tirta Empul, ve kterém je možné se zúčastnit ceremonie a omýt se ve vodě z posvátných pramenů. Minout bys neměl ani nádherná terasovitá rýžová pole Tagalalang, jež patří k nejfotogeničtějším místům na celém Bali. Kromě památek nabízí Ubud jedinečnou poklidnou atmosféru, za kterou do něj míří spousta cestovatelů a rozhodně se vyplatí zažít ji na vlastní kůži.

⭐ Poznej to nejkrásnější z Ubudu a jeho okolí během celodenního výletu s českou průvodkyní Janou. Ať už budeš mít ubytování v jakékoliv části Bali, Jana ti zajistí dopravu na výlety zdarma.

2. Vodní chrám Tirta Gangga

K nejcennějším architektonickým skvostům Bali se řadí vodní chrám Tirta Gannga, který se nachází ve vnitrozemí na východní části ostrova. Jedná se o bývalý královský palác, který byl postaven v roce 1946 a následně téměř celý zničen při výbuchu nedaleké sopky Agung. Poté byl areál obnoven do podoby komplexu bazénů obklopených nádherným parkem s exotickou vegetací, fontánami a mnoha sochami. V této oáze klidu se můžeš procházet a pořídit při tom jedinečné fotky. U vstupu doporučujeme zakoupit krmivo pro ryby, kterým pak nakrmíš věčně hladové koi kapry obývající zdejší bazény.

⭐ Objev všechna zákoutí vodního chrámu Tirta Gangga během celodenního výletu s průvodkyní Janou. Jako bonus navštívíte i „netopýří“ chrám Goa Lawah.

3. Vodopád Banyumala

Bali je pověstné množstvím vodopádů, z nichž hned několik patří mezi nejkrásnější na celém světě. Vodopád Banyumala leží v pralese na severu Bali. Svou výškou sice v konkurenci balijských vodopádů tolik nevyniká, ovšem každého okamžitě okouzlí svou unikátní krásou. Voda stéká po skále porostlé tropickými rostlinami ve dvou proudech a dole vytváří průzračně čisté jezírko, ve kterém je možné si zaplavat. Cesta z parkoviště k vodopádu vede přes džungli a trvá zhruba 20 minut. Rozhodně se ale vyplatí ji absolvovat, protože vodopád Banyumala je místem, co musíte vidět na Bali!

4. Rýžové terasy Jatiluwih

K Bali neodmyslitelně patří rýžová políčka a jedno z nich je dokonce zapsáno na seznamu památek UNESCO. Jde o rýžové terasy Jatiluwih, které leží zhruba uprostřed ostrova pod horou Batukaru. Zdejší rýžová pole jsou zavlažována důmyslným systémem vodních kanálů, který místní zemědělci vytvořili už před mnoha staletími. V době před sklizní se tady pokocháš snad všemi odstíny zelené, které příroda dokáže vytvořit. Terasy s rýžovými políčky leží po stranách kopců a budí dojem, jako by se jednalo o schody do nebe. Tuto úchvatnou krajinu si můžeš projít hned po několika značených trasách o délce od 1,5 km do 5,5 km.

⭐ Nejen rýžové terasy Jatiluwih, ale také mořský chrám Tanah Lot ti během celodenního výletu ukáže česká průvodkyně Jana! Tato místa se nacházejí v odlehlejší části Bali, a tak zajisté oceníš zajištění bezplatné dopravy na výlet.

5. Vrchol sopky Batur

Stejně jako na jiných indonéských ostrovech i na Bali se nacházejí aktivní sopky. Nejvyšší z nich je Mt. Agung (3 142 m n. m.), turistiky nejoblíbenější je zase Mt. Batur (1 717 m n. m.), na kterou není díky výšce a terénu tak těžké se dostat. Jedná se o nejlepší místo, odkud na Bali sledovat východ slunce. Z Baturu uvidíte další balijské sopky Abang a Agung, a při dobré viditelnosti spatříte dokonce i obrysy sopky Rinjani na protějším ostrově Lombok. Výhled z Baturu je považován za jeden z nejpůsobivějších v celé Indonésii. Důležité je ovšem vědět, že výstup na Mt. Batur je povolen pouze s místním průvodcem a toto pravidlo se nevyplácí obcházet.

⭐ Chceš nezapomenutelný východ slunce ze sopky Batur vidět na vlastní oči? Není nic jednoduššího, než výstup absolvovat s českou průvodkyní Janou! Během cesty se od Jany dozvíš o Bali zajímavosti, které si v žádném průvodci nepřečteš.

6. Ostrov Nusa Penida

Pouhých 20 km od jihovýchodního pobřeží Bali leží další tropický ráj – ostrov Nusa Penida. Jedná se o výjimečné místo, které toho na své malé ploše nabízí opravdu hodně! Právě na Nusa Penidě se nachází ikonická pláž Kelingking Beach, jejíž tvar připomíná tyranosaura Rexe a fotka z útesu nad ní by ve tvém foto albu v žádném případě neměla chybět. Dále je na ostrově k vidění laguna Broken Beach spojená s oceánem skrze velký otvor v útesu, nad kterým skála tvoří přírodní most. Hned vedle Broken Beach leží přírodní bazén Angel’s Billabong, který se během přílivu naplní až po okraj, zatímco při odlivu je v něm možné si zaplavat.

⭐ Prozkoumej ty nejzajímavější atrakce ostrova Nusa Penida během celodenního výletu s českou průvodkyní Janou. Pokud budeš mít ubytování na Bali, tak zajisté oceníš, že Jana zajistí lodní dopravu i transfery na ostrově.

7. Chrám Tanah Lot

Mezi nejznámější místa na Bali patří mořský chrám Tanah Lot. Tento chrám je vytesaný do skály, která leží v oceánu asi 20 metrů od pobřeží jihozápadního Bali. Legenda praví, že chrám byl postaven v 15. století na přání mnicha Nirarthy, který ve skále poznal místo posvátné a předurčené k uctívání balijských bohů moře. Dnes je v tomto úseku podél pobřeží mořských chrámů celkem 7 a jsou rozmístěny tak, že je vždy z jednoho vidět na druhý. Zajímavostí je, že během přílivu leží chrám na malém ostrůvku, zatímco při odlivu sem můžeš vstoupit suchou nohou.

8. Opičí les v Ubudu

Pro všechny milovníky zvířátek je téměř povinnou zastávkou Ubud Monkey Forest neboli Opičí les v Ubudu. Jedná se o chrámový komplex obklopený tropickým lesem, který je domovem více než 1 200 opic druhu makak dlouhoocasý. Tyto velmi chytré opičky v lese volně žijí, a tak se s nimi setkáš tváří v tvář. Před vstupem se nezapomeň seznámit s pravidly, jak se v areálu chovat a co si s sebou raději nebrat. Opičky jsou totiž velmi společenské a zajímat by se mohly nejen o tvou svačinu, ale třeba také o peněženku či mobilní telefon. 🙂 Pokud se ovšem budeš držet zavedených pravidel, budeš mít mimořádnou příležitost pozorovat opice a jejich interakce v jejich přirozeném prostředí, což se dá zažít opravdu málokde!  

9. Rybí trh v Jimbaranu

Pokud si dovolenou rád zpříjemníš ochutnáváním místních specialit, vydej se za unikátním gastronomickým zážitkem na rybí trh v Jimbaranu. Kdysi bývalá rybářská vesnička je dnes pulzujícím letoviskem, ovšem rybí trhy zde stále mají svou nezaměnitelnou tradiční podobu. V obrovské hale nabízí desítky prodejců ryby a plody moře, které byly vyloveny před pouhými několika hodinami. Kromě ryb zde najdeš ty nejlahodnější krevety, humry, ústřice, sépie, chobotnice a mušle všech velikostí, tvarů a barev. A co je na tom to nejlepší? Až si ty nejčerstvější plody moře nakoupíš, vyjdeš z tržnice ven na pláž, kde si vybereš některou z skvělých restaurací, kde svůj nákup odevzdáš a místní kuchaři ti vše na místě připraví. Jedná se o fantastický a autentický kulinářský zážitek za naprosto bezkonkurenční cenu!

Co vidět na Bali? Nejlepší pláže na Bali

Tak to byly naše tipy na to, co vidět na Bali, a teď pojďme na to nejdůležitější, pláže! 🙂

Pláž Virgin Beach

Tato pláž se dá označit za skrytý plážový poklad Bali! Jde o nádhernou pláž s bílým pískem obklopenou tropickou vegetací a omývanou křišťálově čistou tyrkysovou vodou. Vzhledem k poloze na méně frekventované části ostrova zůstává Virgin Beach stále stranou masového turismu. Lenošení, koupání i šnorchlování si tady tak užiješ daleko od davů a shonu, které jsou typické pro pláže na jihu ostrova.

⭐ Chceš bydlet jen 5 minut od nejkrásnější pláže na Bali? Pak si u nás zarezervuj svůj pobyt v luxusní vile českého majitele Pepy a užij si pobyt snů!

Pláž Pandawa Beach

Jen výjimečně se stává, že by silnice k pláži byla větší senzací než pláž samotná, ovšem v případě Pandawa Beach tomu tak skutečně je. Pláž Pandawa se nachází na samém jižním cípu Bali. Asi 1 km dlouhá kouzelná pláž s bílým pískem byla totiž až donedávna poměrně těžce přístupná, a tak na ní jezdili především místní. To se ovšem změnilo vybudováním silnice, která vede přímo skrze 30 metrů vysoký vápencový útes, do kterého byla doslova vyvrtána. Průjezd silnicí z obou stran obklopené vysokou skálou je v každém případě zážitek!

Pláž Balangan

Za surfařský ráj je považována pláž Balangan, která se nachází na jihozápadním pobřeží Bali. Parádní vlny a ideální povětrnostní podmínky sem lákají surfaře z celého světa. Díky bílému písku, čistému moři a vysokým palmám si tady ovšem užiješ i dokonalou relaxaci. Pláž Balangan má navíc skvělé zázemí v podobě půjčoven sportovního vybavení, restaurací a barů. 

Pláž Diamond Beach 

Diamond Beach se nachází na ostrůvku Nusa Penida, který jsme v tomto článku už zmínili. A na východě Nusa Penidy leží pod strmými skalnatými útesy nádherný plážový ráj – Diamond Beach. Kombinace zářivě bílého písku s tyrkysovou vodou a černými útesy zde působí téměř hypnoticky. Na pláž je nutné sejít po strmém schodišti vytesaném ve skále, takže si po cestě užiješ i nějaké to dobrodružství.

✈️ Ty nejlevnější letenky na Bali najdeš na Pelikán.cz

👉 Potřebuješ na Bali transfer z letiště? Zarezervuj si ho tady za fixní cenu. 

🔥 Náš tip: Nezapomeň na cestovní pojištění, my doporučujeme českou pojišťovnu AXA  kde od nás máš 50% slevu

Doufáme, že ti náš článek „Co vidět na Bali“ líbil! A pokud jsi některé z těchto míst navštívil, budeme rádi, když se s námi v komentáři podělíš o svoje zkušenosti!  🤩

Mrkni i na článek Dovolená na Bali bez cestovky!



Přidej komentář